Aila Niinimaa-Keppo Totta asiaa - vaietuista aiheista

Saimaan kuutit huutavat apua

Pelastaako keskustaministeri Saimaan norpan?

Mikään muu puolue maassamme ei suhtaudu luonnon- ja eläintensuojeluun niin välinpitämättömästi ja suorastaan rikollisesti kuin Keskusta. Siksi jotain on pahasti vialla silloin, kun kaikki maaseutuun, maatalouspolitiikkaan elintarviketuotantoon ja ympäristöön liittyvät asiat ovat juuri kepulaisten ministerien hoidossa.

Katsokaa ympärillenne, lukekaa lehtiä, seuratkaa uutisia ja kuunnelkaa tuottajien valituksia, joissa eläinten rääkkäystä mm. pidetään vain halvoista tuottajahinnoista johtuvina. Vaikka totuus on, että maaseudulla ei yksinkertaisesti välitetä mistään muusta kuin tukiaisista ja korvausrahoista. Mikään ei tuottajille tunnu riittävän, vaikka maataloustukiaisiin syydetään rahaa saman verran kuin koko isänmaanpuolustukseen.

Henkilökohtaisesti pyyhkisin koko kepun puoluekartalta, mutta koska se ei liene mahdollista, on etsittävä muita ratkaisuja, jotta maamme vesistöt ja eläimistö selviytyisivät suurtuottajien kynsistä.

Luontopoliisi perustettava viivyttelemättä

Maamme luonto on otettava erikoistarkkailuun ja Suomeenkin on kehitettävä luonto/eläinpoliisijärjestelmä, jonka vastuualueena olisivat eläintilat, metsästys, salametsästys ja -kalastus sekä luontoon, etenkin vesistöihin, kohdistuvat rikokset. Sillä nälkään ja paskaan kuolleitten eläinten kidutuksen ja vesien järjettömän saastuttamisen on loputtava tässä itseään sivistysmaaksi kutsuvassa valtiossa. Yli 90% tiloista saa jo tukea, jotta ne lakkaisivat tuhoamasta ylilannoituksellaan vesiä. Rahat on otettu, mutta mitään näkyvää tulosta ei ole saatu. Seitsemän miljardia kulutetaan vuosittain pelkästään sadan tuhannen tuottajan elintasosta huolehtimiseen.

Minä vaadin, että joka ikinen navetta tarkistetaan vähintään kerran vuodessa, jotta nälkään kuolemassa olevat hevoset, lampaat, naudat ja siat saataisiin pelastettua ja virtsaan hukkumassa olevat hiehot säästettyä kuvaamattomilta kärsimyksiltä. Eikä tarkastaja saa olla kepulainen kunnaneläinlääkäri, vaan puolueeton luontopoliisi, jolla on myös selkeä ja nopea sanktio-oikeus.

Tappoi sikoja nälkään, valittiin kunnanvaltuuustoon

Kepun tuotantoeläinpolitiikka aiheuttaa kylmiä väreitä: Satakunnassa kidutettiin kunnanvaltuuston puheenjohtajan sikalassa eläimiä kuolemaan saakka, mutta niin vain mies valittiin uudelleen valtuustoon, vaikka takana oli jo kaksi tuomiota eläinrääkkäyksestä. Eikä kepulainen hankinta-asiamies huomannut mitään väärää tapahtuneen, vaikka joutui loikkaamaan kuolleen sian ruhon yli! Samanlaista tapahtuu liian monissa sikaloissa, mm. asioista päättämässä olevan maatalousministerin omassa tuotantolaitoksessa.

Pohjalaiset broilerintuottajat lähettävät teurastamoihin häkkikaupalla nälkiintyneitä ja höyhenettömiä eläimiä, jalat katkenneina. Isäntien selitys televisiokameran edessä sai voimaan pahoin: "Lisää samanlaisia tulee, josseivat tuottajahinnat nouse!" Siis hinnastako se eläinten kiduttaminen saa kepulaisen mielestä olla kiinni?

Maalla sattuu ja tapahtuu. Salametsästys rehoittaa, hirviä kaadetaan luvatta kymmenittäin joka vuosi ja viime vuonna ammuttiin salaa 50 rauhoitettua sutta. Moottorikelkoilla ajetaan hengiltä karhuja, ahmoja ja ilveksiä, useinmiten vain huvin vuoksi. Maakotkan pesiä hävitetään säännönmukaisesti ja pesät munineen ja poikasineen tuhotaan. Vaikka poromies laiduntaa karjaansa ilmaiseksi muitten omistamilla mailla, hän ei ole valmis sallimaan villieläinten metsästää edes nälkäänsä, vaikka kaikista menetetyistä tuotantoeläimistä maksetaan kunnon korvaus.

Luonnon tuhoamisista ja raiskaamisista löytyisi sadoittain esimerkkejä, mutta päätän nyt eläimiin, jotka parhaillaankin huutavat nälkäänsä ja tuskaansa kymmenissä navetoissa ja tuotantolaitoksissa eri puolilla Suomea.

Saimaan norppa hengenvaarassa

Parhaillaan on korvaamaton eläinhelmemme, Saimaan norppa, kuolemaisillaan sukupuuttoon, ellei hylkeen pesimäalueita suostuta laajentamaan ja verkkokalastusta kielletä kuutin syntymän ja vierottumisen välisenä aikana. Maatalousministeri jauhaa valistuksesta, vaikka tietää hyvin ettei valistuksen ääntä kuuntele sellainen ihminen, jonka eduista ollaan leikkaamassa naurettavan pieni osa. Kun muutama ammattikalastajaksi ilmoittautuva ja huvikseen verkkojaan heittelevä mökkikalastaja vaatii saada pitää etunsa, vaikka se merkitsisi maamme harvinaisimman ja arvokkaimman lajin tuhoutumisen, luotetaan suojelussa kalastajien omaan hyvään tahtoon.

Onko kyseessä ministeriön tarkoitushakuinen piittaamattomuus vai suorastaan vaarallinen tyhmyys? Joka tapauksessa vapaaehtoisuuteen perustuva verkkokalastuksen rajoittaminen, edes muutaman viikon ajalta, ei onnistu – ja taas kuolee kuutteja.

Edes verkkojen tappavaa vahvuutta ei suostuta keventämään! Ja pahoin pelkään, että jos norpan suojelu todella jätetään kalastajille itselleen, Saimaan rantoja hallitsevien ahneus jyrää jälleen kerran harvinaisen luontokappaleen edut. Maatalousministerin on kerta kaikkiaan hoidettava velvollisuutensa ja kiellettävä verkkokalastus kuuttien syntymän ja vieroittumisen välisenä kriittisenä aikana. Ja jos pakko ja sanktiot ovat tarpeen, niitä tulee sitten myös käyttää.

Milloin saamme tarkastettuja luontotiloja?

Jos maalaisliitto ajattelisi edes millin nenäänsä pidemmälle, se tajuaisi, mikä vaalivaltti luonnon ja eläinten suojelu puolueelle olisi. Kepun nuorpoliitikot kerskuvat kyllä urotöillään nuorten puolesta, mutta luonnon puolesta en ole nähnyt heidän peistään kohottavan. Hienoahan se toki on järjestää graffitiseiniä, mutta hoitakoot ensin kuntoon puolueensa imagon, ennen kuin äänestäjät potkaisevat koko eläin- ja luontovihamielisen joukon ulos senaatista. Mitä sinänsä tervehtisin ilolla, sillä nykyinen maalaisliitto puistattaa minua. Ja muitakin puistattaisi, jos tuotantolaitosten tapahtumista, mm. sikojen elävältä kalttauksesta, tietäisivät.

Maassa on satoja tuhansia hiljaisia äänestäjiä, kiihkottomia luonnonsuojelijoita, jotka eivät hiipparoi öisin minkkitarhoilla, mutta joitten sana painaa varmasti äänestyskopissa. Kuuttien suojelu saisi heidät varmasti äänestämään, ja mikä täky olisi myös järjestelmä, jossa laatutarkastetun navetan tuotteissa olisi leima "Liha tuotettu eläimiä kiduttamatta" tai "Eläinsuojelutila" tai Tuotettu eettisesti tai tarkastettu luontotila". Päättäkää itse, kunhan toimitte ja pian!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat